rozšířené
Přejít na menu nové zboží

living history, řemesla / drogerie / KOSTNÍ KLÍH 100 g

KOSTNÍ KLÍH 100 g

katalogové číslo: DGO01

cena: 46 Kč

Máte o nedostupný výrobek zájem? Předobjednat nyní

Kostní klih je historicky doložené lepidlo organického původu. Jeho největší rozmach byl ve středověku, ale pracujeme s ním doteď. Sloužil zejména pro lepení dřeva (zejména překližek) a papíru. V dnešních dobách nalézá využití zejména při opravách starého nábytku, hudebních nástrojů či v knihařství. Lepidlo se vyznačuje svou trvanlivostí, pevností a odolností. Dalším odvětvím, kde klihy využíváme je malířství, kde je používéme jako podklad pro zlacení.

Kostní klih je dodáván v pevném skupenství, je však možné jej udržet v kapalném stavu za použití močoviny (cca 15%).

Kostní klih je vyroben z kostí jatečních zvířat obsahujících osein, během výroby se z oseinu uvolňuje glutin a kolagen. Kosti se následně zbaví zbytků šlach, svaloviny atd. Poté následuje proces drcení (frakce až 50 mm) přičemž vzniká tzv. kostní ořech, který je výchozí surovinou pro vznik tuhého kostního klihu. Kostní klih je mírně kyselý a obsahuje asi 1 % SO2, vodu může obsahovat max. do výše 17 %.

Postup užití:

zalijte klih studenou vodou zhruba v poměru 1:1
nechte klih nabobtnat, doporučuje se 1 až dvě hodiny (občasně promíchávejte)
ve vodní lázni nabobtnalý klih zahřívejte, než dojde k jeho rozpuštění
nanášejte na obě plochy určené k lepení, výsledný spoj musíte zatížit anebo zafixovat svorkou
zbytky klihu omyjte teplou vodou

Odstín: světle hnědý
Aplikační teplota: teplota podkladu i prostředí musí být v rozmezí +5 °C až +25 °C
Ředidlo a mytí pomůcek: teplá voda
Skladování: +5 °C až +25 °C v suchu. Chraňte před hlodavci!
Záruční lhůta: neomezená v neporušeném balení
Specifická rizikovost: není
EAN kód 8595030519018

 

produkty
Doporučujeme
velkomoravské šperky
nové produkty
naposledy prohlížené
KOSTNÍ KLÍH 100 g
geologie minerály archeologie Kosovo je Srbija
0 Kč
rozšířené
Slovensko
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.  Další informace