Kaše čtyř barev

Recept pochází z kuchařské knihy Spis o krmiech, kterak mají dielany býti z přelomu 15. a 16. století.
Pokrm se řadí mezi ty, jež měly konzumenty ohromit svou atraktivní vizuální formou, kterou bychom mohli připodobnit k dnešnímu wow efektu. Tehdy se označoval šausen, tedy pokrm na podívanou. Bylo to internacionální jídlo, které nalezneme popsané ve většině evropských kuchařek. Vzhledem k užitým surovinám, jako je drahé importované koření, mandle a malvazské řecké víno, se jednalo o velice drahý a luxusní pokrm. Jemně mletou santalovou kůru lze objednat ve specializovaných internetových obchodech s kořením. Můžeme ji ale nahradit jinou surovinou, která pokrm obarví, například drcenými malinami. Recept pochází z kuchařské knihy Spis o krmiech, kterak mají dielany býti z přelomu 15. a 16. století. Na fotografii kaše je vlevo nahoře z pohledu diváka část neochucená, vpravo je dobarvená drceným santalovým dřevem, vlevo dole švestkovými povidly a vpravo šafránem.
Recept
300 g mandlové mouky, 100 ml vína malvazského typu, 200 vody, třtinový cukr, šafrán, namletá santalová kůra, tři polévkové lžíce švestkových povidel, 20 g rozinek sultánek, 20 g nasekaných mandlí
V mandlové mouce rozmícháme malvazské víno s vodou, dle chuti dosladíme třtinovým cukrem a na mírném plamenu vaříme, až se alkohol vyvaří a vznikne hustší kaše. Tu rozdělíme na čtyři díly. První díl kaše nalijeme do prvního pole kříže v míse. Do druhého vmícháme šafrán tak, aby se obarvil dožluta. K obarvení třetího dílu vmícháme namletou santalovou kůru, která jej obarví načerveno. Do posledního dílu kaše vmícháme švestková povidla, rozmíchaná se dvěma lžícemi vody, rozinky a nasekané mandle. Potom budeme potřebovat formu ve tvaru kříže, kterou si vyrobíme buď ze dvou tenčích dřevěných prkének, která jsou dlouhá tak, aby se vešla do misky, ve které budeme kaši servírovat, nebo moderně užijeme pevného kartonu, ze kterého vystřihneme dva obdélníky délkou odpovídající průměru misky. Uprostřed je nařízneme do jejich poloviny a sesadíme tak, aby tvořily kříž. Do jednotlivých polí misky, která nám dělí kříž, postupně nalijeme jednotlivé části obarvené kaše.
Související produkty
A co číst dál

Křepelky v sladké smetaně
Podle Knihy kuchařské Severina Mladšího z počátku 16. století.

Rozebieraná slepice, XV. století
Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, druhá polovina 15. století

Mandlové mléko
Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.

Středověké koblihy z XV. století
Podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století