Zpět do e-shopu

Kaše z bobů, středověký recept XIV. století

Kaše z bobů, středověký recept XIV. století
Historické recepty Pondělí, 10. únor 2025

Recept pochází z německé Das buoch von guter spise z let 1345–1354. Kaše z bobů se hodí ke všem masům a rybám, ale velice dobře chutná i samotná.

Bob setý není náročný na pěstování a jeho výskyt je na našem území doložen již od neolitu. Ve středověku byl velice oblíbenou složkou potravy všech sociálních vrstev obyvatelstva. Uvařené čerstvé boby lze chuťově připodobnit hrášku, ale jejich chuť je výrazně delikátnější. Proto je udivující,že se v současné době jedná o pozapomenutou potravinu. V České republice se velice špatně shání. Někdy je mají v nabídce specializované obchody se zdravou stravou. Mražené boby prodává řetězec Makro a někdy Tesco. V těchto obchodech byste je nalezli pod anglickým názvem broad beans peeled. Snad kvůli špatnému překladu či jeho tvaru  podobnému fazolím, se rozšířila fáma, že ve středověku lidé jedli fazole. To je ale nonsens, jelikož fazol pochází z Ameriky. Recept na kaši z bobů nalezneme v naprosté většině středověkých kuchařských knih. Tento konkrétní pochází z německé Das buoch von guter spise z let 1345–1354. Kaše z bobů se hodí ke všem masům a rybám, ale velice dobře chutná i samotná.

Kaše z bobů

Recept na středověkou kaši z bobů

500 g čerstvých bobů, 2 krajíčky bílého pšeničného chleba, mletý pepř, drcený kmín, 4 polévkové lžíce pivního octa, 100 ml svrchně kvašeného pšeničného piva, šafrán, sůl

Čerstvé boby přebereme, propláchneme ve studené vodě, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby z ní nevyčnívaly. Vaříme je na mírném plamenu přibližně 30–40 minut, dokud zcela nezměknou. Mezitím nadrobíme pšeničný chléb do piva a necháme rozmáčet, přidáme pivní ocet, špetku pepře, třikrát tolik kmínu a špetičku šafránu. Vodu z bobů slijeme a místo ní vlijeme připravenou zavářku, kterou důkladně rozmícháme a chvíli provaříme. Nakonec dle chuti osolíme.

Související produkty

A co číst dál

Mandlové mléko

Mandlové mléko

Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.