Středověké koblihy z XV. století

Podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století
Středověké koblihy podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.
Mnohé čtenáře jistě překvapí, že tradice masopustních koblih sahá až do středověku. Přátelé se během masopustních oslav těmito laskominami s oblibou obdarovávali. Jejich výrobě se také věnovala specializovaná profese zvaná kobližný. Dle dochovaných středověkých a raně novověkých receptů se k jejich tvarování mohly využívat formy a potom se buď smažily nebo pekly. Mohly být plněny náplní jež se nazývala spiž, ořechy, rozvařeným ovocem, tvarohem, nebo dokonce i masem, například jehněčím, či v postní dny rybím s mandlovým mlékem, jak se s tím můžeme setkat v německé kuchařské knize Das buoch von guter spise ze 14. století. V originálním znění receptu se k vytvarování koblihy má užít formy. Problémem ale je, že se dnes poměrně špatně určuje, k čemu dodnes dochované formy konkrétně sloužily, takže je i těžké určit konkrétní tvar té koblihové.
500 g hladké mouky, 200 ml mandlového mléka, 50 ml vína malvazského typu, 1 droždí, 2 žloutky, máslo, sůl, kdoulový maz
Mléko smícháme s vínem a trochu zahřejeme, aby bylo vlažné. Rozmícháme do něj dva žloutky a vmícháme mouku, sůl a vzešlý kvásek. Necháme 30 minut na teplém místě v míse zakryté textilní utěrkou kynout, až těsto jednonásobně nabude. Potom jej lehce pomoučníme a vyválíme na placku. Z ní potom vykrojíme menším hrníčkem obráceným dnem vzhůru dvě kolečka. Doprostřed jednoho poklademe přibližně jednu čajovou lžičku kdoulového mazu. Přikryjeme druhým vykrojeným kolečkem a těsto po okrajích jemným tlakem prstů spojíme a lehkým poválením dotvoříme tvar kuličky. Rozpálíme pánev, vložíme do ní dostatek přepuštěného másla a na něm dozlatova smažíme kobližky. Nejlepší jsou dozdobené čerstvým tvarohem.
Související produkty
A co číst dál

Křepelky v sladké smetaně
Podle Knihy kuchařské Severina Mladšího z počátku 16. století.

Rozebieraná slepice, XV. století
Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, druhá polovina 15. století

Mandlové mléko
Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.

Kaše čtyř barev
Recept pochází z kuchařské knihy Spis o krmiech, kterak mají dielany býti z přelomu 15. a 16. století.