Zpět do e-shopu

Středověké koblihy z XV. století

Středověké koblihy z XV. století
Historické recepty Čtvrtek, 6. březen 2025

Podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století

Středověké koblihy podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.

Středověké koblihy

Mnohé čtenáře jistě překvapí, že tradice masopustních koblih sahá až do středověku. Přátelé se během masopustních oslav těmito laskominami s oblibou obdarovávali. Jejich výrobě se také věnovala specializovaná profese zvaná kobližný. Dle dochovaných středověkých a raně novověkých receptů se k jejich tvarování mohly využívat formy a potom se buď smažily nebo pekly. Mohly být plněny náplní jež se nazývala spiž, ořechy, rozvařeným ovocem, tvarohem, nebo dokonce i masem, například jehněčím, či v postní dny rybím s mandlovým mlékem, jak se s tím můžeme setkat v německé kuchařské knize Das buoch von guter spise ze 14. století. V originálním znění receptu se k vytvarování koblihy má užít formy. Problémem ale je, že se dnes poměrně špatně určuje, k čemu dodnes dochované formy konkrétně sloužily, takže je i těžké určit konkrétní tvar té koblihové.

500 g hladké mouky, 200 ml mandlového mléka, 50 ml vína malvazského typu, 1 droždí, 2 žloutky, máslo, sůl, kdoulový maz


Mléko smícháme s vínem a trochu zahřejeme, aby bylo vlažné. Rozmícháme do něj dva žloutky a vmícháme mouku, sůl a vzešlý kvásek. Necháme 30 minut na teplém místě v míse zakryté textilní utěrkou kynout, až těsto jednonásobně nabude. Potom jej lehce pomoučníme a vyválíme na placku. Z ní potom vykrojíme menším hrníčkem obráceným dnem vzhůru dvě kolečka. Doprostřed jednoho poklademe přibližně jednu čajovou lžičku kdoulového mazu. Přikryjeme druhým vykrojeným kolečkem a těsto po okrajích jemným tlakem prstů spojíme a lehkým poválením dotvoříme tvar kuličky. Rozpálíme pánev, vložíme do ní dostatek přepuštěného másla a na něm dozlatova smažíme kobližky. Nejlepší jsou dozdobené čerstvým tvarohem. 

Související produkty

A co číst dál

Mandlové mléko

Mandlové mléko

Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.

Kaše čtyř barev

Kaše čtyř barev

Recept pochází z kuchařské knihy Spis o krmiech, kterak mají dielany býti z přelomu 15. a 16. století.