-
Katalog zboží
-
- Výprodej
- Stříbrné šperky
- Šperky
- Zbraně
- Zbroje
- Móda
- Sedlářství
- Kovářství a mince
- Stolování
- Home decor
- Táboření a řemesla
- Hry a knihy
- Kovárna Arma Epona
- Dárkové poukazy
-
- Přihlášení
- Registrace
- Velkoobchod
- Kontakt a prodejny
- Země (Česky)
- Měna (Kč - CZK)
- Stolování
- Medovina
Medovina
Medovina je považována za tradiční nápoj, který je zřejmě ještě starší než víno, přičemž se též jedná o čistě přírodní produkt. Medovina vzniká kvašením medu zředěného vodou, případně vodou s ovocnou šťávou, též může být dochucena různými bylinami či kořením. Blahodárné účinky má na zažívací ústrojí a může se pít vychlazená, ale i teplá při nachlazení, použití je univerzální.
Medovina byla od nejstarších dob považována za zdroj života, odvahy a síly a podávala se přednostně rekům. Medovinu považovali za svůj kmenový nápoj Kelti, Dákové, Germáni, Slované, Židé, Hunové a jiní. O uživání medoviny ve Velkomoravské říši se totožně zmiňují cestovatelé a obchodníci Ibn Rozteh a Gurdézi z Persie. Medovina byla základním a nejrozšířenějším kvašeným nápojem. Císař a král Karel IV. zavedl vinařství a tím připravil medovině nelítostnou konkurenci. Víno nemohlo chuťově konkurovat medovině, ale Bohůmžel medovina nemohla svými náklady na výrobu konkurovat vínu.
Medovina dozrává určitou dobu, obecně lze říct, že čím větší je obsah medu v medovině, tím déle dozrává. Dozráváním se medovina stává chuťově jemnější a lahodnější.