Mandlové mléko

Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.
Mandlové mléko dle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století.
Ve středověku a raném novověku zaujímaly postní dny podstatnou část roku. V té době si hospodyně musely umět poradit s náhradou mléka živočišného původu za jeho rostlinnou alternativu. Nejčastěji se jednalo o mléko vylisované ze semence, jak naši předci nazývali konopná semínka a mandlí, které bylo pochopitelně dražší záležitostí. Připravovalo se tak, že se mandle povařily v teplé vodě, potom se scedily, oloupaly a utloukly v hmoždíři. Vzniklý prášek se rozmíchal ve vodě. Mandlové mléko se užívalo obdobně, jako například mléko kravské a vařily se z něj kaše, omáčky a polévky. Dokonce je nalezneme například jako přísadu do postních koblih. Bylo také oblíbenou surovinou pro přípravu sladkých a slaných pokrmů, které bychom dnes moderně nazvali dezerty. Mohlo se ale podávat i samostatně jako nápoj, jako je tomu v následujícím receptu, kde se doslazovalo a ochucovalo, ale někdy rovněž dobarvovalo, například fialkami. Ochucené mandlové mléko, které se v nejstarších českých kuchařkách nazývá polévka mandlová, se na hostinách podávalo během hlavních chodů a máme doloženo, že se připravovalo ještě na sklonku 17. století na dvorech polsko-litevských magnátů pod názvem blamas.
100 g mandlí, 150 ml vody, 50 ml vína malvazského typu, 30 g třtinového cukru, šafrán, skořice, zázvor, muškátový květ
100 gramů mandlí spaříme horkou vodou a oloupeme. Potom mandle nadrtíme v hmoždíři na hustou kaši. Případně můžeme k rozdrcení mandlí použít moderní mixér. K hmotě potom přilijeme vodu a víno malvazského typu. Což je sladké těžké bílé víno zlatožluté barvy s charakteristickým buketem. Pokud se nám jej nepodaří sehnat, lze jej nahradit jinou odrůdou vína s obdobnými vlastnostmi. Mléko by se mělo konzistencí zcela podobat mléku kravskému. Podle chuti dosladíme třtinovým cukrem. Pokud nechceme, aby byl nápoj alkoholický, povaříme jej přibližně 10–15 minut, aby se alkohol z nápoje odpařil. Nakonec dle chuti dokořeníme skořicí, zázvorem, muškátovým květem či šafránem.
Související produkty
A co číst dál

Křepelky v sladké smetaně
Podle Knihy kuchařské Severina Mladšího z počátku 16. století.

Rozebieraná slepice, XV. století
Spis o krmiech, kterak mají dielany býti, druhá polovina 15. století

Středověké koblihy z XV. století
Podle Spisu o krmiech, kterak mají dielany býti, přelom 15. a 16. století

Kaše čtyř barev
Recept pochází z kuchařské knihy Spis o krmiech, kterak mají dielany býti z přelomu 15. a 16. století.